79 YAŞINDA KÜLTÜRÜNÜ YAŞATMAK İÇİN ÇALIŞIYOR | Gündemburdur.com
Son güncellenme :07.07.2020 12:09

Anasayfa > Burdur, Genel, Güncel > 79 YAŞINDA KÜLTÜRÜNÜ YAŞATMAK İÇİN ÇALIŞIYOR

07.07.2020 Sal, 12:09

BURDUR Merkez Aziziye Köyü’nde yaşayan kabak kemane yapımcısı 79 yaşındaki Şükrü Acar “Para gelir geçer, yalnız bir memleketin kültürü öldü mü kendi de ölür. Bizi yaşatan kültürdür” dedi.

Burdur merkeze bağlı Aziziye Köyünde yaşayan Şükrü Acar, gençliğinde düğünlerde çalgıcılık yaparak geçimini sağlamış. Bu mesleği 20-25 yıl devam ettiren Acar 1995 yılında TRT’de izlediği bir türkü programında gördüğü Kabak Kemaneyi yapmayı kafaya koymuş. Şükrü Acar o günden bu yana Kabak kemane yapımını evinde devam ettiriyor.
Gençlerin bu mesleğe ilgi göstermediğinden yakınan Acar “1995’de TRT’de bu kemaneyi çalan bizim Yeşilovalı Salih Urhan diye biri vardı. O çalıyordu onda gördüm, ben bu kemaneyi yapabilir miyim acaba dedim. Başına geçtim bir iki bozduk ama sonra düzelttik. Ben bunu 95’den beri yapıyorum. Şimdi gençlere diyorum gel bu kemaneyi yapıp öğrenin, yok şimdi bu kültür ölüyor. Şimdiki gençler hiçbir şey yapmıyor. Şimdi bizim burada okuyan lisede, üniversitede okuyan çocuklar var diyorum çocuklara ‘ağam okuyun yalnız elinize bir sanat öğrenin, senin sanatın olsa Vali olsan, amir olsan sana sanat hiç zarar vermez. Cumartesi-Pazar sanatına devam edebilirsin’ diyorum. Şimdi benden başka köyde yapan yok, başka yerlerde de varsa da bu kültür ölüyor. Fazla bu işlerle uğraşan yok” dedi.
Acar; “şimdi çok yerlerde 500 ila 600 liraya veriyorlar diye duyuyorum. Ama onlar neye verirse versin, ben para kazanmak için değil vakit geçirmek, bide kültür ölmesin diye uğraşıyorum. Para gelir geçer yalnız bir memleketin kültürü öldü mü kendi de ölür. Bizi yaşatan kültürdür. Ama şimdi kültürü, mültürü dikkate alan var mı yok. Kültür, mültür gidiyor” ifadelerini kullandı.
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sınıf öğretmenliği öğrencisi Hatice Bozyurt ise Şükrü Acar’dan Kabak Kemane çalmasını öğreniyor.

Bozyurt, “Burdur’da sınıf öğretmenliği okuyorum bu kültürün yaşamasını istediğim için Şükrü amcaya telefon açtım bana kabak kemane yapmasını rica ettim. İleride öğretmen olduğumda bu kültürü yaşatmak için öğrencilerime çalmayı düşünüyorum inşallah öğrenebilirsem bu kültürün yaşamasını sağlayacağım” dedi.

 

YORUMLAR

Toplam 0 yorum bulunmaktadır.


Tasarım: Burdurweb Medya
burdur haber