CHP’li Gençlerden Karma Eğitim Açıklaması
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Burdur Gençlik Kolları, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile Çok Programlı Anadolu Lisesi, Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi ve Mesleki Eğitim Merkezinde karma eğitim şartının kaldırılmasına tepki gösterdi.
İl Başkanlığında düzenlenen basın toplantısında konuşan CHP Gençlik Kolları İl Başkanı Selim Çal “1739 sayılı yasanın 15’inci maddesi “okullarda kız ve erkek karma eğitim yapılması esastır. Ancak eğitimin türüne imkân ve zorluklara göre bazı okullar, yalnızca kız veya yalnızca erkek öğrencilere ayrılabilir” şeklindedir. Yasa açıkça karma eğitimin temel olduğunu vurgulamakta ancak ikinci bölümde ifade edilen tür, imkan ve zorluklar bölümü kullanarak çok sayıda Anadolu Lisesi ve Anadolu İmam Hatip Lisesi sadece kız öğrenciler için açılmaktadır. Söz konusu yönetmelikte Milli Eğitim Bakanlığı hangi okul türlerinin, hangi imkan ve zorluklara göre sadece kız veya erkek öğrencilere ayrılabileceğine dair bir düzenleme yapmayarak karma eğitim dışı uygulamaların önünü açmaktadır. Herhangi bir düzenleme yapılmamış olması istenen her okulun karma eğitim dışına çıkarılmasına olanak sağlamaktadır. Yapılan değişiklikle bu okullarda görülen lüzum üzerine sadece kız veya sadece erkekler için ayrılabilecektir. Söz konusu bu değişikliğin yerelde pek çok fiili uygulamaya da dayanak oluşturacağı açıktı” dedi.
Siyasal iktidar velilere ve öğrencilere imam hatip okullarını işaret etmekte, öğrencilerin bu okullara gitmelerini istemektedir diyen Çal “Ancak yapılan bu çağrı genel olarak kabul görmemekte, yapılan tüm yönlendirme, özendirme ve kimi zaman örtülü zorlamalara rağmen öğrenciler tercihlerini bilimden, sanattan ve spordan yana kullanmaktadır. Öğrencilerin tercihleri ortada olmasına rağmen, fen, sosyal bilimler, Anadolu, güzel sanatlar ve spor liselerinin açılmasını ve kontenjanlarını sürekli daraltılmaktadır. Oysa yapılması gereken öğrencilerin ilgi istek, tercih ve gereksinimleri ile uyumlu bir okullaşma politikasını yaşama geçirmek olmalıdır. Her yıl bir adım daha fazla imam hatip liselerine sağlanan ayrıcalıkların, iktidarın imam hatip politikasının iflas ettiğinin de göstergesi olduğu ortadadır. Tüm olanaklara ve mevzuat düzenlemesine rağmen boş kalan imam hatipleri ne şekilde dolduracağını bilemeyen Bakanlığın yeni bir adım olarak gördüğümüz bu hamlenin de sonuç üretmeyeceği açıktır” ifadelerini kullandı.
Çal şunları söyledi; “Laik, bilimsel, eşit, parasız, çağdaş ve karma eğitim koşullarında tüm öğrenciler eğitim hakkını hiçbir engel olmadan kullanabilmelidir. Karma eğitim ile ilgili tartışmalar pedagojik ve bilimsel temellerde değil, siyasal referanslarla tartışılmakta ve bunun olumsuz sonuçlarına da öğrencilerimiz katlanmak durumunda kalmaktadır. temel önceliğimiz tüm öğrencilerin istedikleri okul türünde ve okulda eğitim almasını sağlamak olmalıdır. Atatürk devrimlerinin ve cumhuriyetin kuruluş ilkelerine dayalı Milli Eğitimin yok edilmeye çalışıldığı bu akranlık sürece seyirci kalmayacağız. Karma eğitimin ihlaline, tüm okulların imam hatipleştirilmesi amacına geçit vermeyeceğiz”