KARA ÇAYLAK DOĞAL HAYATINA BIRAKILDI | Gündemburdur.com
Son güncellenme :25.03.2017 9:50

Anasayfa > Burdur, Genel, Güncel > KARA ÇAYLAK DOĞAL HAYATINA BIRAKILDI

25.03.2017 Cts, 9:50

Afyonkarahisar’ın Başmakçı İlçesi’nde öğrencilerin bir okul bahçesinde bitkin halde bulduğu Kara Çaylak Burdur’daki Lisinia Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi’nde tedavi edilerek doğal hayatına bırakıldı.
Afyonkarahisar’ın Başmakçı İlçesi’nde Fatih İlkokulunun bahçesinde öğrencilerin bitkin halde bulduğu kuşu evine götüren Sedanur Canıvar kuşa 12 saat evinde baktı. Kuşun düzelmediğini gören Canıvar Lisinia Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi sorumlusu Öztürk Sarıca’yı arayarak kuşu tedavi edilmesi için almasını istedi.
Kuşu almak için gittiklerinde Kara Çaylak olduğunu ve yaptıkları muayenede zehirlenmiş olduğunu farkettiklerini söyleyen Öztürk Sarıca şunları söyledi; “Merkezimize getirerek tedavi altına aldık. Büyük olasılıkla yakın çevreye atılan leşleri tüketmiş. Çaylaklar yiyecek konusunda ayırt etmiyorlar. Canlı memelileri yedikleri gibi leşleri de tüketiyorlar. Aslında bu anlamda Çevreye katkıları çok büyük. Bu kuşun zehirlenmesinin sebebi son yıllardaki bilinçsiz ilaç kullanımları ve ilaç kullanılmış hayvanların doğaya atılması. Başmakçı’da büyük oranda tavukçuluk yapılıyor. Büyük olasılıkla tavuk leşinden ya da ilaç kullanılmış büyükbaş hayvan leşinden zehirlendi.”

Yaptıkları destek tedavisi ile Kara Çayalk’ın çok hızlı bir şekilde hayata tutunduğunu anlatan Sarıca “Kara Çaylakları çok fazla kafeste tutamıyoruz, çok fazla rehabilite etme şansımız yok. Yaptırdığımız uçuş antrenmanları ile şu an uçmaya müsait.” dedi.

Kara Çaylak’ı merkezde 3 gün tedavi ettiklerini söyleyen Sarıca “tedavi sonunda kendisi beslenebilir durumda ve son derece güçlü” diye konuştu.

Özellikle ilaç kullanılmış büyükbaş hayvan leşlerinin ortalık yerlere atılmaması gerektiğini vurgulayan Sarıca “çünkü leşle beslenen yırtıcı kuşlar bunu yedikleri zaman böbrek ya da karaciğer rahatsızlığı yaşıyorlar ve bu durum çok hızlı bir şekilde soylarının tükenmesine sebep oluyor. İlaç kullanılan evcil hayvanlar öldüğü zaman mutlaka gömülmeli.” ifadelerini kullandı.
Sarıca, Kara Çaylakların dünyada yaygın bir popülasyonu olduğunu ve Türkiye’yi göç sırasında kullandıklarını belirterek ” Yuvalarını yaparken etraftan herşeyi topluyorlar. Dolayısıyla çevre kirliliğine çok dikkat edilmeli” dedi.
Kara Çaylak daha sonra Sarıca ve gönüllüler tarafından doğal hayatına bırakıldı.

YORUMLAR

Toplam 0 yorum bulunmaktadır.


Tasarım: Burdurweb Medya
burdur haber