Burdur’da Kuşların Doğal Ortamı bozulmaması için İl Genelinde Havai Fişek atılması Valilik tarafından yasaklandı.
Karataş Gölü’nde yapılan Kış Ortası Kuş Sayımlarına katılan Vali şerif Yılmaz Burdur’da kuşların konakladığı yedi göl bulunduğunu, bunların kuşların göç güzergahında bulunması nedeniyle kuş türlerinin doğal ortamının bozulmaması, göç güzergahlarının değişmemesi adına il genelinde Havai Fişek atmanın yasaklandığını bildirdi.
Vali Şerif Yılmaz, Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü tarafından Karataş Gölü’nde yapılan Kış Ortası Kuş Sayım çalışmalarını yerinde izledi.
Vali Yılmaz’a Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü Yaban Hayatı Şube Müdürü Hasan Uysal tarafından sayım çalışmaları hakkında bilgi verildi.
Burdur Bölgesinde Kuş sayımı çalışmalarının 21 Ocak’ta başladığını bildiren Vali Yılmaz Burdur Bölgesinde 2015 yılı sayımlarında 46 türde 255 bin, 2016 yılındaki sayımlarda ise 61 türde 208 bin su kuşu sayıldığını belirtti. Yılmaz sayımların amacının Türkiyedeki sulak alan işleyişini ve avcılık, yapılaşma, tarım, hayvancılık gibi faaliyetleri izlemek, koruma çalışmalarına altlık oluşturmak, sayım onuçlarına göre sulak alanlar, su kuşları ve çevre konularında kamuoyunun bilgilendirilmesine katkı sağlamak olduğunu kaydetti.
Yılmaz şunları söyledi; “baktığımız zaman Avrupa’da yaklaşık 700 adet kuş türünün 485’i Türkiye’de bulunmaktadır. İlimizde de 250 çeşit kuş türü tespit edilmiştir. Bu rakamlara bakıldığı zaman özelliklede göller bölgesi olmamız nedeniyle, su kuşları türü açısından da çok önemli bir popülasyona sahibiz. Sulak alanlarımızın düzenlenmesi yönünde de yapılan çalışmalar var. İnşallah bu düzenlemeleri tamamladığımız takdirde özellikle kuş gözlemleriyle ilgili özel meraklılar var. Onların gelip kuşları gözleyebileceği alanlar oluşturduğumuz takdirde, diğer illere baktığımız zaman büyük bir avantajımız var.”
Burdur’da kuşların konakladığı yedi göl olduğunu aktaran Vali Yılmaz “Bizim, göç bölgesi olması yanında, kışın konaklayan Dkkuyruk ördeği var, göç güzergahında bulunmamız nedeniyle Mahalli Çevre Kurulu kararı ile 2017’den itibaren Burdur genelinde havai fişek atımı yasaklandı. Bu karar Kuş türlerimizin doğal ortamının bozulmaması adına, göç güzergâhlarının değişmemesi adına atılan bir adımdır. İnşallah bunu tüm il genelinde uygulayarak hayvanlarımızı korumak adına gerek yumurtlama zamanı, gerek göç zamanı kuş türlerinin zarar görmeden ilimize gelip ayrılmalarını temin etmiş olacağız” dedi.