Burdur’un Ağlasun İlçesinde bulunan Sagalassos Antik Kentinde 2 bin yıl sonra ilk ders verildi.
Ağlasun Meslek Yüksek Okulu Kültürel Miras ve Turizm Bölümü Birinci sınıf öğrencilerine Kültürel Miras Yönetimi konulu ilk ders MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz tarafından Sagalassos Antik Kenti’ndeki tiyatroda verildi.
Kendisinin de ilk defa böyle bir ortamda ders verdiğini söyleyen Rektör Korkmaz “Bugün çok farklı bir atmosferde akademik bir iletişim içerisinde bulunuyoruz. Kültürel mirası, kültürel değerleri, turizm değerlerini tarihin önceki medeniyetlerinden, kültürlerinden devraldık ve bundan sonra da bunları koruyarak gelecek kuşaklara devretme sorumluluğu üzerimizde. Bugün bu topraklarda biz yaşıyoruz, medeniyetin taşıyıcısı olan bizleriz. On binlerce yıl öncesinde insanlar burada yaşıyorlardı. İnsanlar yararlı olabilecek neleri yapıp bıraktılarsa sonraki medeniyetlerden bir kısmı bunları geliştirdi bir kısmı da bunlara zarar vererek yok etti. Geçmişe baktığımızda tarih çalışmalarında geçmişi tek başına, tarihin bütünlüğünden kopartarak yorumlarsak tarihi hatalar ortaya çıkartabiliriz. Tarihte bir takım medeniyetlerin kurulduğunu, birçok bilimsel çalışmanın yapıldığını, bazı medeniyetlerin ise yapılan çalışmaları yok ettiğini biliyoruz” diye konuştu.
Sagalassosta 1989 yılından bu yana kazı gerçekleştirildiğini anlatan Korkmaz şunları söyledi; ” Geçmişten yarına aktarılacak büyük bir medeniyet içinde almamız gereken çok önemli dersler var. Kültür turizmini gezmek olarak algılamamak gerekir. Her gezinin ardından bizden sonraki kuşağa söyleyecek bir şeylerimizin olması gerekiyor. Zamanınızı iyi kullanın. Gördüklerinizi yorumlayın. Aklınızın kullanma kapasitesini zorlayın.”
MAKÜ olarak Kibyra antik kazısını yaptıklarını aktaran Korkmaz “ileride Üniversite olarak Sagalassos Kazısında bize de bir görev düşerse bundan da geri durmayız. İlerleyen dönemde MAKÜ olarak arkeolojiye özel bir önem vereceğiz. Arkeoloji Fakültesi kurma düşüncemiz var. Arkeoloji alanında Türkiye’de böyle bir fakülte yok, Dünyada da bir kaç örneği var. İçine Yalvaç, Buak, Gölhisar’ı da içine bölgesel bir fakülte tasarımımız var şu anda proje aşamasında.” dedi.
Öğretim Görevlisi Burcu Gök ise bölümün ilgi alanı içerisinde Türkiyedeki ve dünyadaki somut, somut olmayan doğal ve kültürel mirasın yer aldığını söyledi. Gök, öğrencilerin somut kültürel miras kapsamında hem geçmiş antik kenti görmeleri hem de geçmiş dönemdeki öğrenciler gibi antik tiyatroda tekrardan ders yapma şansını elde ettiklerini söyledi. Gök “Aristo, Platon gibi Antik Yunan’ın ünlü filozofları tıpkı sizler gibi öğrencileri ile Antik kentler ve tiyatrolarda ders işlerlerdi. Biz de bunu bir nevi canlandırmış olacağız” dedi.
Öğrencilerden Sadık Oral “burada ders işlemek bizim için önemliydi. Burada ders işlemek çok zevkli” derken Nazile Yiğci isimli öğrencide Sagalassosta “ders işlemek heyecen verici teorik bilgileri burada uygulamaya geçiriyoruz” diye konuştu.