Burdur’da Nisan yağışlarının olmaması nedeniyle tarlalarda kuruma baş gösterince çiftçi ekili tarlaları bozmak zorunda kaldı.
Burdur’un Hacılar Köyü’nde yağış olmaması ve Karaçal Barajı’nın sulama için geç açılması nedeniyle tarlalarda kuruma baş gösterince köylüler kuruyan tarlalarını bozmaya başladı.
Kuruyan tarlalarda inceleme yapan Burdur Ziraat Odası Başkanı İbrahim Demir Merkez ve bağlı köylerdeki tarlalarda yüzde 50’ye varan oranlarda kuruma olduğunu söyledi.
Demir “Nisan ayının kurak geçmesi ve Karaçal Barajı’nın zamanında sulamaya açılmaması çiftçimizi zor durumda bıraktı” dedi.
Demir “Çiftçi tarlayı sulayamayınca kurumalar baş gösterdi. Hacılar’da ektiği tarlaları bozan çiftçilerimiz var. En iyi tohumu kullanmış ama yağış olmayınca kuraklık oldu. Karaçal Barajı’da sulamaya geç açılınca çiftçi zor durumda kaldı. Hacılar, Düğer, Yarıköy, Yazıköy, Akyaka, Suludere ve Kuruçay köylerinde çiftçilerimiz mağdur oldu” ifadelerini kullandı.
Bu bölgede Tarım il Müdürlüğü ekiplerininde yaptıkları incemelerde yüzde 50’ye varan oranlarda kurumaları tesbit ettiğini anlatan Demir “Çiftçi devletten yardım bekliyor. Devlet çiftçinin borçlarını ertelerse bir nebze çiftçi rahatlayacaktır. Bu yıl ekonomik faaliyetlerini devam ettirebilmesi için çiftçi desteklenmelidir. Hayvancılık bu bölgede çok önemlidir. Hayvancılığın ana maddeside bu tarlalardan elde edilecek Saman ve balyadır” dedi.
Demir şunları söyledi; “Tarlalar içler acısı durumda. Allah çiftçimizin yardımcısı olsun. Hacılar Bölgesindeki çiftçimizin slajlık mısır ekme şansı vardır. Ama Mısır bitkisi her toprakta yetişmez. Bu bölgenin bir avantajı vardı ama kullanılamamış. Karaçal Barajı çiftçinin talebi üzerine zamanında sulamaya açılmış olsaydı bölge çiftçisi bu sorunlarla karşılaşmamış olacaktı”.
Demir, Büğdüz, Kökez, Halebi, Erikli, Bozlar, Kayış, Beşkavak köylerinde de kuraklık nedeniyle ekinlerde kurumalar baş gösterdiği söyledi.
Hacılar Köyü Muhtarı Aliihsan Çetinkaya’da Köydeki 6 bin dönüm ekili alanın 3 bin dönümünün kuraklık nedeniyle bozulduğunu söyledi ”
32 yaşındaki İsa Öğüt isimli çiftçide “çok emek çektik, çok masraf ettik ama Suyu zamanında açmadıkları için bir tarlada en az 7 bin lira zararım var. Suyu 15-20 gün önce açsalardı burada çok güzel ekin olacaktı” dedi.