FAHRİ IŞIK ONURUNA KOLOKYUM DÜZENLENDİ | Gündemburdur.com
Son güncellenme :24.12.2015 14:52

Anasayfa > Burdur, Güncel > FAHRİ IŞIK ONURUNA KOLOKYUM DÜZENLENDİ

24.12.2015 Per, 14:52

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Göller Yöresi Arkeoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından Prof.Dr. Fahri Işık onuruna ‘Güncel Arkeolojik Araştırmalar Işığında Eski Anadolu Kültürlerine Bakış’ konulu Kolokyum düzenlendi.
Kolokyuma Burdur Valisi Hasan Kürklü, Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof.Dr. Durmuş Acar ve Prof.Dr. Mehmet Karaca, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kazılar Dairesi Başkanı Melik Ayaz, Prof. Dr. Fahri Işık ile bilim insanları ve öğrenciler katıldı.
Kolokyumun açılış konuşmasını yapan Göller Yöresi Arkeoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç.Dr. Şükrü Özüdoğru Kolokyumu düzenleme amaçlarını “özellikle doktora aşamasındaki tez danışmanlıkları döneminde yetiştirdiği, ülkemiz arkeolojisine kazandırdığı öğrencileri ve bilim insanları olarak bizlerin hocamız Prof.Dr. Fahri Işık’ı Eski Anadolu kültürleri odaklı bir bilimsel etkinlikle onurlandırmak” olarak ifade etti.
Burdur Müze Müdürü Hacı Ali Ekinci ise “bölgemizin zengin kültür tarihi günümüzden 9 bin yıl öncesine kadar varmaktadır. Arkeolojik araştırmalar ile Anadolu Kültür tarihine yapılan katkılardan en önemlilerden birisi de muhakkakki Prof. Dr. Fahri Işık’ın 1989 yılında başlatTIĞI Patara Kazısıdır.” dedi.
MAKÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Durmuş acar ise Fahri Işık’ın öncülük ederek değerli bilimadamları yetiştirdiğini kaydetti. Bu toplantı Ahde Vefanın güzel bir örneğidir. Öldükten sonra kıymet bilmekten ziyade yaşarken kıymet bilmek gerekir” dedi.
Kolokyumda Konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kazılar DAire Başkanı Melik Ayaz “Fahri hocayı anlatmak çok zor. Yaşamak gerekir. Fahri Hoca bilimsel çalışmalarını dar bir kalıp içinde tutarak bununla yetinen, ünvanına sığınan bir insan değil.Hem arkeoloji dünyasında tanınan bir bilim insanı, aynı zamanda abilik ve dostluk vasfı olan birisidir” dedi.” dedi.

Ayaz, Türkiye’de yapılan arkeolojik çalışmaların mevcut yasalar gereği Kültür ve Turizm Bakanlığının izni ve koordinasyonunda yürütüldüğünü belirterek “Bakanlığımız 2000’li yıllardan itibaren bu kapsamda bir politika değişikliği yaptı ve kazıdan çok koruma çalışmalarına ağırlık verdi. Koruma çalışmaları yapılmadığı takdirde kazı bir tahribattır. Kazıdan çok koruma çalışmalarını esas alıyoruz. Arkeolojik alanları ortaya çıkarmak fevkalade güzel ama önemli olan ortaya çıkan taşınır ve taşınmazların korunması, çevre düzeninin yapılması ve turizme kazandırılmasıdır” diye konuştu.

Arkeolojik faaliyetlerin yasal olarak Bakanlar Kurulu kararları ile müze müdürlüklerinin başkanlıklarında sürdürüldüğünü belirten Ayaz, şöyle konuştu;”2015 yılı içinde 529 arkeolojik kazı ve araştırma faaliyeti gerçekleştirdik. Bakanlar Kurulu kararıyla 120 Türk kazı, 36 da yabancı çalışma, AB ülkeleri, ABD, Avustralya’ya, Japonya’ya kadar bilim insanları çalışma gerçekleştirdi. Burdur ilimizin bu sayı içindeki payı önemlidir. Bakanlar Kurulu kararıyla 3 kazımız, 4 yüzey araştırmamız var. Burdur’un arkeolojik potansiyelinin ne kadar zengin ve önemli olduğunun farkındayız, değerlendiriyoruz. İnşallah bu sayının artarak devam edeceğine inanıyorum. Türkiye’deki bütün Arkeolojik kazılara örnek olarak Sagalassos Antik Kenti’ni ve Patara’yı gösteriyoruz. Bunlar çok önemli çalışmalar.”

Gittikçe artan arkeolojik kazılar sonucu ortaya çıkan taşınmazların sergileneceği ve tanıtılacağı müzelerin olması lazım diyen Ayaz “Çıkan eserlerin restorasyon ve konservasyonlarının yapılması için koruma laboratuvarları oluşturulması lazım. Daha önce bir tane İstanbul’da laboratuvarımız varken, bugün bölgesel bağlamda 13 konservasyon laboratuvarı açıldı” ifadelerini kullandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Türkiye’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde hak ettiği yere gelmesi konusunda ciddi gayretleri olduğunu anlatan Ayaz, “Bu yıl Efes, Diyarbakır surları ve Hevsel Bahçelerinin alınmasıyla bu sayımız 15’e yükseldi. Bu Türkiye için önemli bir girişimdir. Gayretlerimizle tanıtımlarımızla bu sayımızı daha yüksek bir noktaya taşıyacağız. 163 ülke arasında 17. sıradayız. Bu sırayı gelecekte Türkiye arkeolojisinin layık olduğu noktaya getirmiş olacağız” ifadesini kullandı.

Onuruna Kolokyum düzenlenen Prof. Dr. Fahri Işık ise “benim ateşimden çok parlak kıvılcımalr yetişmiş. Onların geleceğe daha parlak ışıklar saçacağını ben biliyorum ve inanıyorum. Bize Aydınlık bir yol açtığı için Mustafa Kemal’e teşekkür ediyorum. Allahıma şükrediyorum bana böylesi öğrenciler ve evlatlar verdiği için. Yolunuz aydınlık olsun.” dedi.

Akdeniz Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Nevzat Çevik tarafından, Işık’a, üzerinde Truva Savaşı’nın anlatıldığı bir anmalık verdi.
İki gün sürecek Kolokyumda bilim insanları tarafından Arkeolokik Kazılarla ilgili sunumlar yapılacak.

YORUMLAR

Toplam 0 yorum bulunmaktadır.


Tasarım: Burdurweb Medya
burdur haber