LİSİNİA’DA ARDIÇ AĞACI PROJESİ | Gündemburdur.com
Son güncellenme :23.12.2015 11:14

Anasayfa > Burdur, Güncel > LİSİNİA’DA ARDIÇ AĞACI PROJESİ

23.12.2015 Çar, 11:14

Burdur’un Karakent Köyü’nde bulunan Lisinia Doğa Proje alanında Vejetasyonunu (üretimini) tamamlayan alanlardaki Ardıç ağaçlarının meyveleri toplanarak yağı ve suyu çıkarılıyor.
Ardıç Ağacı projesine 5 ay önce başladıklarını dile getiren Lisinia Doğa sorumlusu Öztürk Sarıca Ardıç Ağacının Türk Kültüründe uzun yaşamanın sırrı olan, korunan, kutsal ve Türk Kültürü kadar eski bir ağaç olduğunu belirtti. Sarıca “Mezarlıklarda, tekkelerde asırlık Ardıç ağaçları korunur durumda. Yıllarca kuraklığa susuzluğa meydan okumuş herşeye direnmiş bir ağaç. Halk bunu hastalıklarında kullanmış. Yıllardır süre gelen bir gelenek. Bunu öğrendiğimizde çok şaşırdık. Etrafımızda çok fazla Ardıç ağacı var. Geçmişte olan kültürümüzü bugüne taşımak yegane görevlerimizden birisi olarak düşünüyoruz.” dedi.

Orman ve Su İşleri Müdürlüğü ile yaptıkları görüşmelerde Vejetasyonunu tamamlamış alanlardaki ağaçlardan Ardıç Meyvesini toplamalarına izin aldıklarını aktaran Sarıca “Gönüllülerimizle Ardıç meyvesini toplayıp kaynatarak yağını ve suyunu çıkarttık. Bu işleme başladığımız andan itibaren çevre köylerden çok fazla bir talep oldu. İnsanlar kültürünü unutmuş değiller. Az veya çok kendileri kaynatarak Ardıç suyunu tüketiyorlar. Çünkü bunu uzun yaşamanın sırrı olarak görüyorlar. Eklem, miğde ve romatizmal hastalıklarda çok fazla Ardıç yağı talebinde bulundular.” ifadelerini kullandı.

Sarıca şunları söyledi; “Yöresel anlamda çok fazla ardıç ağacımız var. Bir ardıç’ın 300-500, bin yıl yaşadığını düşünürsek, Maden ocağı sahalarındaki ardıçların korunması taraftarıyım. Tabiki madencilik gelişmekte olan ve ülkemiz için olmazsa olmazlardan. Ama Ardıç ağaçlarının olduğu yerlerde değil de olmadığı yerlerde bu tür faaliyetler yapmamız lazım. Ardıç ağacı ömrü boyunca gelecek nesiller için şifa kaynağı. Ardıç ağaçlarının korunması taraftarıyım. Ardıç ağacının meyvesini toplamak zahmetli bir iş. Toplayıcılık anlamında Türkiye’nin birçok bölgesinde insanlar geçimini ardıç ağacı meyvesini toplayarak çıkartıyorlar. Katma değeri çok yüsek bir ağaç. Meyveleri hem parfümeri sanayiinde, hem tıbbi, hem de suyunun tüketilmesi ile ekonomiye çok büyük katkıları bulunuyor. Bir ardıç ağacı yaşamı boyunca Türkiye ekonomisinie çok büyük aktkıda bulunabilir.”

YORUMLAR

Toplam 0 yorum bulunmaktadır.


Tasarım: Burdurweb Medya
burdur haber