BURDUR’un Yeşilova İlçesinde Lisinia ve Lavanta Deresi Projelerinin Koordinatörü Öztürk Sarıca tarafından Lavanta Dikimi ile ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Ziraat Odası’ndaki toplantıya Kaymakam Necdet Özdemir, Ziraat Odası Başkanı Tekin Korkmaz, İlçe Merkezi ve köylerden vatandaşlar katıldı.
Lavanta bitkisini çok önemsediklerini ve maddi getirisi çok yüksek bir bitki olduğunu belirten Yeşilova Kaymakamı Necdet Özdemir “üstelik Yeşilova’nın ekilmeyen Lavanta bitkisine elverişli çok fazla kıraç toprağı var. Öztürk Sarıca’nın Lisinia Projesini biliyoruz ve Lavanta Deresi Projesi’nde bizde elimizden gelen gayreti gösterdik. Lisinia yurtiçinde ve yurtdışında çok tanınıyor ve cok fazla ziyaretçisi var,bizim amacımız Lisinia’ya gelen ziyaretçileri Lavanta görüntüsü ve kokuları eşliğinde Salda Gölü’nün eşsiz manzarasına kadar çekebilmek. Böylece halk kazanacak, ilçe turizmi kazanacak. Önümüzdeki iki yıl içinde çok dikim yaparak Lavanta konusunda Yeşilova ilçemizi en üst seviyeye taşımalıyız dedi.
Yeşilova Ziraat Odası Başkanı Tekin Korkmaz yaptığı konuşmada; Lavanta bitkisiyle ilgili tarımsal her konuda çiftçinin yanında olduklarını ve Öztürk Sarıca ile bu konuda sürekli irtibat hâlinde olacaklarını söyledi.
Lisinia ve Lavanta Deresi Projelerinin Koordinatörü Öztürk Sarıca ise yaptığı konuşmada; lavantanın sulama gerektirmediğini,sıcağa ve dona dayanıklı olduğunu en kalitesiz ve en verimsiz arazilerde bile yetiştirilebildiğini belirterek “bakım ve hasat masrafı çok az. Yıllık bir bitki olduğu için bir defa dikim yapılıyor. Çalıştığımız lavandin türü 30 ile 50 yıl yaşayabiliyor”. dedi.
Bu yıl hasat makinesi yaptıklarını bu sayede işçilik masrafının da çok azaldığını aynı zamanda yüzde iki oranında yağ içeren Lavanta bitkisinin distilasyonuyla çok kolay yağ elde ettiklerini vurgulayan Lavanta bitkisinin kurusu ve yağının yüksek maddi getirisine dikkat çeken Sarıca Fransa ve Bulgaristan’ ın bu ürünlerden çok ciddi dış satım yaptığını ve Lavanta turizmiyle de çok ciddi paralar kazandıklarını söyledi. Sarıca, Bu yıl Akçaköy’de 500 dekar daha lavanta dikeceklerini ilçe çiftçilerine de lavanta dikimi ve fidesi konusunda yardımcı olacaklarını anlattı.
Sarıca “Planladığımız kırsal turizm ile Burdur Gölü’nden başlayıp Lisinia ve Lavanta Deresi’nde devam eden turun Yeşilova Salda Gölü’nde son bulacak. Göller yöresi her geçen gün sulak alanlarını ve göllerini kaybediyor. Çok su tüketen büyükbaş hayvancılık yerine,küçükbaş hayvancılık ve başta lavanta olmak üzere su tüketmeyen aromatik bitki yetiştiriciliğinin yöre göllerine çok büyük katkısı olacaktır.” ifadelerini kullandı.
Toplantının ardından Ziraat Odası bahçesine ve Salda Gölü kenarına lavanta dikimi yapıldı.