Mehmet Akif Ersoy Ünviersitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu tarafından düzenlenen, İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Cem Oğuz ve Akdeniz Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç.Dr. Saadet Alkış’ın konuşmacı olarak katıldığı ‘Türkiye’de Afet Bilinci ve Binalarda Yangın Güvenliği’ konulu konferans, MAKÜ Konferans ve Sergi Salonu’nda gerçekleştirildi.
Açılış konuşmasını yapan Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Öğretim Görevlisi Serkan Öktem, deprem bölgeleri haritasına göre yurdumuzun %92’sinin deprem bölgeleri içerisinde olduğu, nüfusumuzun %95’inin deprem tehlikesi altında yaşadığı ve ayrıca büyük sanayi merkezlerinin %98’i ve barajlarımızın %93’ünün deprem bölgesinde bulunduğu vurgulayarak “ Türkiye’de son yüzyılda büyüklüğü 6 ve üzerinde gerçekleşen 56 deprem yaşandı. Bu depremlerde 81 bin 637 kişi hayatını kaybetti. Son yıllarda afet yönetimi ve afet hasarlarının azaltılması ile ilgili yasalar, yönetmelikler hazırlanmıştır. Çok iyi niyetle hazırlanan, yıllarca elde edilen deneyim ve acıların birer sonucu olan yasa ve yönetmelikler afet sonrasında oluşacak acı tabloları elbette minimize edebilir. Fakat asıl ihtiyacımız olan yasa ve yönetmeliklerin insanlar üzerinde oluşturacağı baskı değil, toplumsal bir afet bilincine sahip olmaktır. Bu noktanın üstüne basa basa vurgulanması gerekir. Her birimiz birer afetzede olabiliriz. Afet bilincine sahip bir toplum oluşturamadan depremlere, sellere, yangınlara karşı koymamız imkansızdır. İşte tam bu noktada Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu olarak bu bilincin ancak eğitimle sağlanabileceğini düşündük ve teknik bir yüksekokul olmanın sorumluluğu ile bu konferansı düzenledik.” dedi
Akdeniz Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Saadet Alkış tarafından ‘Binalarda Yangın Güvenliği’ konulu sunum gerçekleştirdi. Yararlanma amacı ile yakılan ateş dışında oluşan ve denetlenemeyen yanma olayına yangın dendiğinin altını çizen yangının çıkma nedenlerini arasında ise koruma önlemlerinin alınmaması, bilgisizliği, kazalar, sabotaj gibi faktörlerin rol oynadığını söyledi. Yangınlarda zararın en aza indirilmesi için alınacak önlemleri de anlatan Yrd. Doç. Dr. Saadet Alkış, “Kişiler felaket anında önce kendini sonra diğer insanları ve eşyaları kurtarma işlemini yapabilecek eğitimleri periyodik olarak almalı, kişiler bina içinde yer alan yangın güvenlik önlemlerini kullanabilmeli, bu eğitimler sözel veya görsel sunumların yanında mutlaka uygulamalı olarak yapılmalı” dedi.
Sunumunun ardından Yrd. Doç. Dr. Saadet Alkış’a MAKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Durmuş Acar ve Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Öğretim Görevlisi Serkan Öktem tarafından çiçek ve plaket verildi.
İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Cem Oğuz ise ‘Türkiye’de Afet Bilinci’ konulu sunumunda bir afet sonrasındaki ilk 72 saat’in ‘altın saatler’ olarak adlandırıldığını belirterek bu zaman diliminde yardıma gelenlerin yakın çevremizdeki kişiler, aile bireyleri ve komşular olduğunu söyledi. Ülkemizin deprem, heyelan, sel ve orman yangınları gibi önemli riskler barındırdığını belirten Yrd. Doç. Dr. Cem Oğuz, afet bilincinin önemine vurgu yaptı ve her ailenin afet ve acil durum planı hazırlaması gerektiğinin de altını çizdi.
Konuşmasının ardından Vali Yardımcısı Bahir Altunkaya ve Belediye Başkan Yardımcısı Serdar Başgül tarafından Yrd. Doç. Dr. Cem Oğuz’a çiçek ve plaket verildi.