BURDUR’da 16 yıldır sipsiye coğrafi işaret almak için uğraşan sipsi yapımcı ve icracısı Hüseyin Demir Sipsi’nin Türk Patent Enstitüsü tarafından ‘Dirmil Sipsisi’ olarak tescil edilmesinin mutluluğunu yaşıyor.
Burdur’da ilkokul 3’üncü sınıfta okuduğu 1968 yılında sipsi çalmaya başlayan Hüseyin Demir (61) 16 yıl önce sipsiye coğrafi işaret almak için çalışmaya başladı. Yerel yönetimlerle bunu sonuçlandıramayan Demir, Altınyayla Kaymakamlığı’na elindeki belgeleri vererek sipsinin tescil edilmesi için bir kez daha Türk Patent Enstitüsüne müracaat etti. Demir’in sabırlı bekleyişi geçtiğimiz günlerde sona erdi. Türk Patent Enstitüsü Dirmil Sipsisine coğrafi işaret verdi.
Hüseyin Demir “ilkokul üçüncü sınıfta başladığım sipsi serüvenim 2021 yılı itibariyle 53’üncü yılında. Orta Asya’dan gelen bir enstrüman olan Sipsi’nin ana yurdu Dirmil olarak bilinir. Dirmil Belediyemizle Sipsi’ye tescil belgesi almak için müracaatımız oldu ama çalışmalarımız sonuç vermedi. 2018 yılında Altınyayla Kaymakamlığımıza elimizdeki belgelerle müracaat ettim. Elimizdeki bütüm materyalleri, hazırlamış olduğumuz ölçüleri, verileri kaymakamlığa verdim. O zaman ki kaymakamımız Sedat Özdemir bey ‘çok iyi olur’ dedi. Kaymakamlık vasıtası ile Türk Patent Enstitüsüne müracaat ettik. 2020 yılı Nisan ayında süreç başladı ve 30 Ekim 2020 tarihi itibariyle ve 585 seri sayısı ile tescilimiz onaylandı. Şu anda hedeflerimin en sonuna gelmiş oluyorum. 53 yıllık müzik hayatımın en onore edici bölümüne geldim” diye konuştu.
Dirmil’de sipsi imalatı ve icrası anlamında çok önemli sanatçılar olduğunu söyleyen Demir sözlerini şöyle sürdürdü; “sevincim şudur ki, sipsimizin orada burada sürünmesini önledik ve Dirmil adıyla tescilledik. Bu benim için çok büyük onur. Katkısı olan başta Kaymakamlığımız, yöre halkımız, sanatçı arkadaşlarımızın yanısıra hemşehrimiz Muğla Vali Yardımcısı Fethi Özdemir abimiz de desteklerini esirgemedi. Ona da müteşekkirim. Gelecek nesile Sipsi’nin sağlıklı, doğru bilgiyle aktarılması en büyük hedefimdi buna ulaştım.”