Bağsaraylılardan Mermerciye mesaj! | Gündemburdur.com
Son güncellenme :18.09.2014 9:29

Anasayfa > Burdur, Güncel > Bağsaraylılardan Mermerciye mesaj!

18.09.2014 Per, 9:29

Burdur’un Çeltikçi İlçesi’ne bağlı Bağsaray Köyü Ardıçlı Mevkiinde açılacak olan Mermer Ocağı’na tepki göstererek işletmecinin makinalarını ocaktan çekmesini sağlayan Bağsaray köylüleri Ardıç ormanlarını korumak için bu kez de afişle mesaj verdi.

Bağsaraylılar Köylerinin girişine büyük bir bez afiş asarak“ BU KÖYE GİRERKEN BİR DAHA DÜŞÜN MERMERCİ!” yazdılar.

Ormanlarını ve köylerini korumak için mücadeleden asla vazgeçmeyeceklerini belirten İsmail Karataş “Bütün köy tek yürek olarak bizim geçim kaynağımız olan sebze ve meyveciliği bitirecek olan Mermer Ocağına karşı direnerek zafer kazandık.” Dedi. Karataş “hiç kimse Bağsaray’ın ekmeğiyle, suyuyla, ormanıyla oynayamaz. Oynarlarsa karşılarında Bağsarayın arslanlarını bulurlar.” Dedi.

Köylülerin hiç insan eli değmemiş doğal ardıç ormanları için olağanüstü çaba harcayarak ormanları koruyacaklarını herkese deklare ettiklerini bildiren Antalya-Isparta-Burdur-Denizli-Kaş Platformu sözcüsü Hediye Gündüz’de “Köylülerin en çok itiraz ettiği konu, ömürleri boyunca korudukları, yangın çıkması halinde hızla söndürdükleri ve gözleri gibi korudukları ormanların kendilerine haber verilmeden, izin alınmadan, sorulmadan bir mermer şirketine tahsis edilmesi oldu. Köylüler; haber bile verilmeden ormanlarının kesildiğini görünce adeta şok yaşadı ve bunun önüne geçmek için mücadele ettiler.”dedi.

Köylülerin hem içme su kaynaklarının, hem de sulama sularının ormanın içinden çıktığını ve ormanların kesilmesi durumunda bu su kaynaklarının kuruyacağının farkına varmış durumda olduklarını ve bunu ısrarla dile getirdiklerini aktaran Gündüz şunları söyledi“Mermer ocağı için kesilen alana yaklaşık 15-20 metrede bile su kaynakları olduğunu ifade ediyorlar ve bu suların kurumasından korkuyorlar.  İklimde yaşanan değişikliklerin ve de bölgedeki suların azaldığının farkındalar ve ormanların kesilmesi durumunda başlarına neler gelebileceklerinin de çok farkındalar. Köylüler, Maden Kanununda geçmişte var olan ÇED yönetmeliği çerçevesinde köy sınırlarındaki alanda yapılacak işlemlerin halka sorulması maddesinin kaldırıldığını ne yazık ki; yaşayarak öğrenmiş oldular ve bunu asla kabul edemediler. “bir dal kessek yıllarca mahkemelerde sürünürdük, şimdi koskoca ormanı kesiyorlar, hiç kimse bir şey yapmıyor!” diyerek orman kesimine feveran etti.”bağsaraylılardan mermerciye mesaj (1)

YORUMLAR

Toplam 0 yorum bulunmaktadır.


Tasarım: Burdurweb Medya
burdur haber