CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI KARACA “MİLLET BAHÇESİ YAPIMI SALDA’NIN İDAMIDIR” | Gündemburdur.com
Son güncellenme :30.07.2019 16:43

Anasayfa > Burdur, Genel, Güncel > CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI KARACA “MİLLET BAHÇESİ YAPIMI SALDA’NIN İDAMIDIR”

30.07.2019 Sal, 16:43

CUMHURİYET Halk Partisi Burdur teşkilatı tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından göl kenarına yapılacak Millet Bahçesini protesto etmek için ‘Salda’ya dokunma’ başlıklı protesto eylemi yapıldı.
Eyleme Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Burdur Milletvekili Mehmet Göker, Muğla Milletvekili Burak Erbay, Antalya Milletvekili Cavit Arı, Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Yeşilova Belediye Başkanı Mümtaz Şenel, CHP Burdur İl Başkanı İzzet Akbulut ile Burdur, Isparta, Antalya ve Denizli’den vatandaşlar katıldı.
Salda Gölü Halk Plajında düzenlenen protesto eyleminde konuşan Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Gülizer Biçer Karaca yapılacak olan Millet bahçesinin Salda Gölü’nün idamı olduğunu söyledi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un ‘Salda’nın kenarında yapılaşma olmayacak şeklinde açıklama yaptığını söyleyen Karaca “hukukçu kimliğimle sizleri bilgilendirmek istiyorum. Çevre ve Şehircilik Bakanı birinci derece sit alanı, doğal sit alanı tanımı ile Özel Çevre Koruma Bölgesi arasındaki farkı bir türlü diline getiripte vatandaşlara anlatamıyor. Çünkü vatandaşlar anladığında Salda ve ülkemizde Millet Bahçesi adı altında dokundukları her bölgeyi nasıl perişan ettikleri ve edecekleri ortaya çıkacak” dedi.
Karaca şunları söyledi; “Şubat ayında Çevre ve Şehircilik Bakanının Salda’ya gelerek ‘burayı birinci derecede doğal sit alanından çıkartıp Özel Çevre Koruma Bölgesi haline getireceğiz dedi. Sit alanı dar Özel Çevre Koruma Bölgesi daha geniş bir alan olacak’ dedi. Ardından bugün yapılaşma yok diye kendini savunmaya çalışan bakanın açıklamaları da aynen şöyleydi “Salda Gölü’nün kenarında yaya yolları, yürüyüş yolları, bisiklet yolları, otoparklar, vatandaşların konaklayacağı bungolovlar ama bunun yanında da geniş kafeteryalar yapacağız. Salda artık Festivallerin yeri olacak” dedi. Yani ayakkabıyla, yalınayakla dahi kumlarının üzerine basılmaması gereken Salda’yı bir rant, festivaller ve çevre kirliliğini oldukça artıracak olan yapı ve insan popülasyonuna açacak. Bizler Salda’nın özelliklerini bütün ülke olarak biliyoruz. Salda dünyanın en derin ikinci gölü, Turkuaz renge sahip dünyanın üçüncü gölü. Salda yaşayan bir göl. Salda bir canlı. Çünkü Salda’da canlı organizmalar var, Salda’ya özgü endemik balık türü var. Salda 110 kuş çeşidine ev sahipliği yapıyor. Salda’nın etrafında yürüyüş yolları, otopark, festival adı altında ve kafeterya adı altında yapılaşmaya açmak için  birinci derece Doğal sit alanına çivi bile çakılamayacağını bilenler Salda’yı ranta açmak için millet bahçesi adı altında bir kandırmacayla önümüze bugün bu ihaleyi getirdiler.

Ben diyorum ki Salda zaten bu milletin bahçesi, Salda’ya millet gönül rahatlığı ile geliyor, pikniğini yapıyor. Salda’nın o doğal eşsiz güzelliğinde resimler çekerek Salda’dan ayrılıyor. Oyüzden sizin millete ait olan Salda’da Millet Bahçesi adı altında bir rant sahası yaratacağınızı hepimiz biliyoruz.

Karaca şunları söyledi; “bakan istihdam olacak dedi. Salda’da yaşayan, Yeşilova’da, bu bölgede yaşayan insanlarımıza hiç bir istihdam hakkı yaratılmayacak. İşletme hakkını hangi yandaşa veriyorlarsa o yandaşın yandaşları gelecek burada Salda’yı yavaş yavaş yok etmeye devam edecek.”

Salda’nın İdamı

Salda Gölü kenarına yapılan Kayadibi Göleti ile Salda’nın boğazına bir ilmek takıldığını söyleyen Karaca “bu millet Bahçesi ihalesi ile, eğer vatandaşın sesi duyulmaz, vicdanları sızlamaz, bu ihale gerçekleşirse işte göletle boğazına atılan ilmek ile Salda’nın idamını gerçekleştirecekler. En fazla 5 yıl içerisinde artık Salda bitecek. Salda’nın çığlığını duymayanlar o gün çok geç olduğunu görecekler” ifadelerini kullandı.

Yapılacak ihalenin hukuksuz bir ihale olduğunu savunan Karaca ” bu çevreye ilişkin 1/25000, 1/5000, 1/1000’lik Nazım İmar Planı uygulaması 10 temmuzda askıya çıkartıldı. Kesinleşmesi için askıdan inip itiraz olmazsa 30 gün süre gerekmektedir. Yani 10 Ağustos 2019 öncesinde ihale yapılamaz. 10 Ağustos’ta askıdan inecek. İtirazlar görüşülecek ve nazım imar planı kesinleşmediği sürecede ihale yapılamsı hukuksuzdur.

Salda’nın bu doğal güzelliği, doğal varlığı karşısında Çevre Etki Değerlendirme sürecinin yaşanması gereken şartlar vardır. Ya ÇED raporu alınacak ya da ÇED gerekli değildir kararı çıkması gerekiyor. Hukuki süreci hukukçu arkadaşlarımızla yürütecek. İhale gerçekleşirse. İhaleye giren Şirketler vicdanlarının sesini dinlemez, Salda’nın çığlıklarını duymazsa, yine ihaleye çıkartanlarda bu çığlığa duyarsız kalırlarsa o zaman Salda’nın çığlığını duyup buraya gelen değerli doğa dostlarımız işte hep birlikte Salda’nın tıpkı Uzungöl gibi ranta, yandaşa, betona teslim edilmemesi için iş bize düşecek. Nasılki bugün Kaz Dağlarında su ve vicdan nöbeti başlamışsa, nasıl ki zamanında Cerrahtepe’de millet yürüyüşe geçmişse Salda için bu direnişe geçmekte çocuklarımız için bizim boynumuzun borcudur. Ey firmalar buradan size ekmek yok, yarın o ihaleye katılmayın. Bu ihaleyi gerçekleştirecek olanlar en çevreci biziz, doğa dostu biziz diye zaten millete ait olan Salda çevresini yandaşa peşkeş çekmek için bu ihaleyi gerçekleştirirseniz vatandaşlarımız sizlere gereken kırmızı kartı tekrar gösterecekler. Elinizi vicdanınıza koyun, saldanın sessiz çığlığını duyun ve bu ihaleyi iptal edin, Salda’ya dokunmayın” diye konuştu.

CHP Burdur Mileltvekili Mehmet Göker’de yapılacak millet bahçesi projesinin tekrar gözden geçirilerek vazgeçilmesini istedi.
CHP Burdur İl Başkanı İzzet Akbulut Millet Bahçesi ihalesinin derhal iptal edilmesi gerektiğini söyledi.

Eyleme katılanlar, ‘Salda halkındır, halkın kalacak’, ‘Salda bizimdir, bizim kalacak’, ‘Yeşilova halkı gölüne sahip çık’diye slogan attıktan sonra dağıldı.

YORUMLAR

Toplam 0 yorum bulunmaktadır.


Tasarım: Burdurweb Medya
burdur haber