Doğa Tarihi Müzesi’nde son rötuşlar | Gündemburdur.com
Son güncellenme :04.06.2014 9:21

Anasayfa > Burdur, Güncel > Doğa Tarihi Müzesi’nde son rötuşlar

04.06.2014 Çar, 9:21

Burdur’un Zafer Mahallesi’nde bulunan 19. YY. dan kalma Kavaklı Rum Kilisesi Doğa Tarihi Müzesi olarak restore ediliyor.

Çalışmaların 2011 yılından bu yana sürdüğünü söyleyen Burdur İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır iki ay sonra tamamlanacak çalışmalarda amaçlarının hem binayı korumak hem de topluma yararlı bir hale getirmek olduğunu söyledi. Tanır “Kültür ve Turizm Bakanlığımızın aldığı karar çerçevesinde burayı Doğa Tarihi Müzesi yapma yolunda 2011 yılında çalışma başlatıldı.” Dedi.

Müzede Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Berna Alpagot’un danışmanlığında Burdur Müzesi tarafından 2006-2009 yılları arasında yapılan Kemer’in Elmacık Köyü’nde yapılan kazılarda  ortaya çıkan ve fillerin atası olarak kabul edilen 10 Milyon yaşında olduğu tahmin edilen Mastadon fosilleri ve dişlerinin de sergileneceğini söyleyen Tanır şunları söyleri” Kemer  Elmacık’ta yapılan kazılarda 3,30 metre uzunluğundaki savunma dişleri ve fosil kısımları ortaya çıkarılmıştı. Bunların yanısıra Mastadonların Çin’de yaptırılan bir prototifi , kuşlar, balıklar, toynaklılar gibi hayvan türleri de sergilenecek”.

Müzede jeolojik ve tarihsel gelişimle ilgili bilgiler alınabileceğini ve çocuklar için eğitim amaçlı bölümler olacağını bildiren Tanır “Müzemizde çocuklar için  eğitim amaçlı bölüm yapılıyor. Burada doğa tarihi ile ilgili bilgiler yer alacak ve eğitim çalışmaları yaptırılacak. Bölgemizdeki bu birikimlerin yanında çevre illerden de ilerleyen zamanda doğa tarihi ile ilgi sergilemeler yapılacak” dedi.

Müdür Tanır Müzede mastadonların yaşadığı dönemi anlatan  animasyon çalışmasının Bakanlık tarafından yapıldığını ve iki ay içerisinde tamamlanacağını belirterek “Dijital anlamda bir canlandırma görebileceksiniz. Burası Türkiye’de nadir olan Doğa Tarihi Müzesi. Burdur’un incisi olacak . Burdur’a gelmek isteyen turistler için bir neden daha oluşturduk.” Dedi.

Burdur’da 1850’li yıllarda yapılan Kavaklı Rum Kilisesi, 1924 yılındaki nüfus mübadelesine kadar ibadete açık kalmış, daha sonra kapanmıştı. Kilise, Burdur’da yaşayan Ortodosks Rumlar tarafından kullanılmıştı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1977 yılında ”kültür varlığı” olarak tescillenen kilisenin, Doğa Tarihi Müzesi olarak kullanılması için 2011 yılında çalışma başlatılmıştı. Kilise, toplam bin 670 metrekare alanda kurulu.

 

 

 

 

 

 

YORUMLAR

Toplam 0 yorum bulunmaktadır.


Tasarım: Burdurweb Medya
burdur haber